Malý trénink Medlánky 23.6.2014 očima Ešíkova týmu

26.06.2014 09:46

Krásný pondělní večer, sešli jsme se v ideálním počtu 5 týmů: ostřílený bloodhound Cassino, starý mazák anglický špringršpaněl Oliver, 2 natěšení leopardi Bart a Dexter, karelský medvědí pes Eš a konečně služebně nejmladší: krásná černá ovčanda Iris.

Využití jako kladeč našel jak dospělý, tak i dětský doprovod – i když mám podezření, že Ešíkova oblíbená holčička-kladečka chodila jen kvůli pribináčku, který pro něj schovávala jako odměnu za nalezení, a že mu tajně ujídala ;)

Ešík si ze svého prvního velkého tréninku pamatoval, že si nejdříve čichne k pachovce a pak se hledá pribináček… tedy vlastně „pohřešovaná osoba“. A panička po celou dobu vlaje na druhém konci stopovačky za ním jako… no jako kotva.

Pro mantrailové zelenáče vymyslel náš trenér lehké, kratší motivační trasy – aby se psíci co nejvíce nadchli a cestou neztratili stopu – pardon: ZÁJEM. Motivace je totiž půlka úspěchu! Pokud trailování psíka baví, strašně rychle pochopí co a jak, neboť se po celou dobu využívají pouze jeho přirozené schopnosti.

Kladeč se nejprve schová na předem domluvené pozici, pak startuje tým pes-člověk. Pokud pes v zápalu boje přejde lom, kde měla kladečka odbočit, mírně se mu pomůže - vždy dle instrukcí nápovědy: „Pejska přibrzdit a počkat, až zvedne hlavu: aha, tady už pach není a sám se vrátí a naváže na správnou trasu“. Neustálá ale absolutně nerušivá přítomnost Luboše Satory, jeho komentáře k dění a mírné usměrňování psovoda jsou veskrze příjemné a povzbuzující.

Na střídačku s ostatními týmy jsme si během večera odběhli 4 traily různé náročnosti. Nám, začátečníkům, vymyslel Luboš nejdříve jeden jednoduchý a pak i malinko složitější s lehkými odbočkami, resp. lomy. Starším a ostřílenějším to proložil záludnějšími schovkami. Dexův kladeč šel dokonce kus cesty po asfaltu, což práci psa znesnadňuje – ale i to zvládl levou zadní. Jako třešničku na dort si vystřihl Cassino složitější trasu, z lesa jsme slyšeli jen jeho nadšené „huauůůů“, když našel svou „ztracenou“ osobu :).

Moc krásný večer, prima partička, pro našeho Ešíka-imperátora i velmi důležitá socializace a jedinečný zážitek! Děkujeme a těšíme se na další setkání.

 

Marcela Satková